Skrivet av: Torbjörn Svensson | 20 maj, 2021

Perspektiv

Sedan jag fick min dövblindhet för 8 år sedan så har jag varit väldigt driven i att lyfta alla aspekter med dövblindheten och hur den påverkar. Tyvärr är det oftast så att större delen av fokus hamnar på personen som har dövblindheten och inte så mycket på de personer som finns runt omkring. Ofta så glöms just dessa personer bort, trots att de faktiskt också får vara med och brottas med just detta ämne. Så nu har jag glädjen att kunna presentera lite intervjuer med människor runt omkring dövblindheten, så att dessa viktiga vinklar och upplevelser också får lite ljus på sig. Först ut är Mia, som växt upp med en förälder med dövblindhet. Varmt välkommen!

Namn: Mia Öhult

Yrke: Platschef

Vad har varit positivt med att ha en förälder med dövblindhet?

Helt klart att jag lärt mig tidigt att få ta ett stort ansvar. Detta är något som jag idag vet har gjort att jag har en ledarskapsroll i mitt arbete. Under min uppväxt så blev man ofta ombedd att ringa telefonsamtal, hjälpa till med det ena och det andra och det har resulterat i att jag idag har lätt för att ta tag i saker och få det gjort.

———

Vilka har varit utmaningarna?

Att man ibland kan bli väldigt låst. Det som är en självklarhet för vissa är inte lika lätt för oss. Som att tex gå på restaurang & äta, vi har alltid fått prata med restaurangen eller besöka den i förväg för att kunna hitta en plats med bra ljussättning.

———

Hur upplever du samhällets stöd i situationen?

Väldigt lite. Det är alltför många gånger som jag har fått ställa upp och följa min mamma på olika ärenden pga brist på teckenspråkstolk. Missförstå mig inte nu, jag hjälper gärna till & jag gör det med glädje men varje person har rätt att va sin egen individ och inte behöva blanda in familjemedlemmar i sina personliga ärenden.

———

Roligaste minnet från din uppväxt?

Våra återkommande sommar resor som vi alltid gjorde när vi var små.

———

Beskriv din mamma med fem ord:

Min mamma är omtänksam, kreativ, känslig, organiserad, motiverad.

———

Om du kunde vrida tillbaka klockan och säga något till ditt yngre jag, vad skulle det vara då?

Barn kan vara dumma. Dom kommer säga saker om dina föräldrar som inte är så snällt ibland. Ta det inte personligt, var stolt över dina föräldrar – det kommer komma en dag då folk vill sitta ner med dig och lyssna på allt du har att berätta om din uppväxt för att dom är nyfikna och vill veta mer av välmening.

———

Har du med dig någon lärdom från din uppväxt som tänker/använder själv som vuxen?

Att vara tydlig med min kommunikation. Det är väldigt lätt hänt att saker missuppfattas. Jag har lärt mig att kroppsspråket du kommunicerar utåt är jätteviktigt i alla möten och jag försöker alltid återkoppla i en dialog så mottagaren förstår vad jag menar/vill få sagt.

———

Om du skulle vilja ge ett råd eller tips till barn med förälder/föräldrar med dövblindhet, vad skulle det vara?

Ställ upp för dina föräldrar och underlätta med det du kan. Låt dom vara delaktiga. Uteslut dom inte från enkla aktiviteter pga deras handikapp. Var inte rädd för att använda det stöd som finns som tex) ska ni ha en enkel familjemiddag så beställ tolkar.

Stort tack Mia för att du ville vara med och dela med dig av ditt perspektiv och upplevelse. Inom en snar framtid kommer fler intervjuer, stay tuned ❤️

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: