Skrivet av: Torbjörn Svensson | 31 mars, 2018

Hjälpmedelstest 2

Detta blogginlägg är sponsrat av Iris Hjälpmedel. Respektive produkt som omnämns i texten är klickbar länk och leder till produktens sida på Iris hjälpmedels hemsida.

Då var det dags att avhandla två andra hjälpmedel och denna gång så hamnar vi i köket. Jag har fått möjlighet att testa en nivåindikator för glas eller kärl med ton och vibration, plus en taktil timer.

Vi börjar med den taktila timern. Precis som en vanlig timer så dess syfte att vid till exempel matlagning hålla koll på tiden. Det är ett hölje med vit plast och svarta siffror/urtavla. Längs med urtavlans kant så finns det förhöjda stycken som markerar varje 10:e minut, förutom de sista 10 minuterna som det finns markeringar för varje 2,5 minut. Den ljuder och vibrerar när tiden gått ut. Det första intrycket är att den verkligen är taktil, men rätt snabbt så upptäcker jag att den är för vass och hård. När jag läser igenom manualen så blir jag klar över varför, det här är en timer som är till för personer med både nedsatt syn och nedsatt känsel. Jag som har väldigt känsliga fingrar reagerar direkt att den är för ”ruffig” men jag förstår till fullo att den fyller sin funktion för en individ som har problem med att känna taktila saker. För mig personligen så känner jag att istället för timern så kan jag använda min smartphone för samma funktion.

Sen så kom den lilla gula nivåindikatorn in i mitt kök och vilken fantastisk överraskning det var! Den är till för att meddela nivån i glas och muggar när man häller upp dryck. Med synnedsättning så är det lätt hänt att man både missar och häller för mycket eller för litet. Oftast så använder jag ett finger i koppen när jag häller upp för att ha koll på hur mycket det är i, men när man har gäster så kan det vara lite smått osmakligt att göra så. Men med nivåindikatorn så blir det plötsligt mycket enklare. Häng den över kanten på glaset, lägg ett finger på den och så vibrerar den när drycken når sensorerna, ungefär 3 cm kanten. Det som är riktigt coolt är att den har två nivåer, för en sensor är litet kortare. När den kortare sensorn känner av drycken så vibrerar den ännu mer intensivare. Detta är fantastiskt om man vill ha glaset ännu mer fyllt eller som jag brukar använda det till – kaffe med mjölk. Då häller jag först upp kaffet till den första nivån, och sen mjölk till nästa nivå och så har jag min perfekta kopp! Nivåindikatorn har verkligen hittat sin plats hos mig, och denna känner jag är en riktig höjdare att ha i köket! Den ljuder också efter olika nivåer, men det har inte mina öron uppfattat, trots styrkan. Men vibrationerna är så tydliga att där har jag den effektivaste funktionen.

Syntolkning bild: två saker placerade på ett grått underlag. Till vänster i bild, den vita timern som är ungefär lika stor som en kopp, med sina svarta siffror och streck. Till höger i bild, en vit kaffekopp med en dödskalle på. Hängandes på kanten av koppen, med sina metallpiggar nerstuckna i koppen finns den s gula nivåindikatorn som är i storlek som en halv tändsticksask.

Om jag skulle sammanfatta med positiva respektive negativa aspekter om varje produkt så skulle det se ut så här:

Taktil timer:

+ Lätt att avläsa.

+ Enkelheten.

– För vass och hård för känsliga användare.

– Plastig.

Nivåindikatorn:

+ Nätt och behändig

+ Väldigt tydlig i sina vibrationer

– Inget minus än!

Hoppas ni som läser får nytta av mina reflektioner, och håll utkik efter fler hjälpmedelsrecensioner här på bloggen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: