Skrivet av: Torbjörn Svensson | 7 mars, 2018

Hjälpmedelstest

Detta blogginlägg är sponsrat av Iris Hjälpmedel. Respektive produkt som omnämns i texten är klickbar länk och leder till produktens sida på Iris hjälpmedels hemsida.

Nu är det dags för ett nytt kapitel i bloggen – test av hjälpmedel!

Först ut så är dags att avverka ett av de absolut viktigaste hjälpmedel jag har – den vita käppen.

Sedan jag för fem år sedan började med vit käpp,, så har jag främst använt en modell som heter Ultraflex från det tyska företaget Comde. Det är för övrigt denna käppmodell som fick namnet KITT av mig, ett namn som har hängt med alla de käppar som jag har använt sedan dess. Varför just namnet KITT? Jo, när jag fick min absolut första vita käpp och skulle ta del av det nya livet som synskadad så gick det samtidigt på tv en 80-tals serie vid namn Knight Rider. I denna serie, vars huvudrollsinnehavare var ingen mindre än Baywatch-stjärnan David Hasselhoff, så fanns det en smart talande bil vid namn KITT som skulle hjälpa stjärnan ur olika faror och kniviga situationer. Förvisso ingen höjdarserie vill jag understryka, men jag kände att min nytillkomna vita käpp skulle utföra ett liknade jobb som bilen KITT och därmed fick den också heta samma.

Det som jag har upplevt varit bäst med denna käpp är vikten, då jag tycker den är lätt och ger bra känsla från underlag upp till handen – samt att den är vikbar. Självklart har jag under årens lopp modifierat den så den passar mig bättre. Trähandtaget som man får är det en fin känsla i, men med tanke på hur otroligt mycket stötar man utsätts för så har jag valt att tejpa handtaget med grepptejp (som man vanligtvis använder till racketsporter) för att lindra stötarna mot händerna. En annan fördel med detta är att jag får bättre grepp om käppen i olika situationer och att handtaget inte upplevs som svettigt vid höga temperaturer. Den största nackdelen med käppen är det elastiska snöre som skall hålla ihop käppen. Efter en viss tids användning så blir det naturligtvis lite slitet och slappt, vilket innebär att käppen tappar sin känslighet då den blir mer sladdrig. Detta försöker jag motverka med att inte låta den vara ihopfälld när jag har den hemma, utan att den får stå utfälld.

Längst ner på käppen så använder jag en rullande doppsko, som ger mig möjligheten att känna av hem markytan istället för att försöka ”tappa” med käppen. Det är en bra doppsko, som ger bra känsel upp i käppen utan att göra avkall på känslighet. Orsaken till att jag envisas att använda den lilla storleken på doppskon beror på att jag tycker den ger bäst känslighet mot markytan. Nackdelen är att den slits ner rätt så fort. När den gör det så blir formen mer som en kon, och spetsen har en tendens att fastna i det mesta man stöter i. En doppsko brukar jag räkna med skall hålla ca 3-4 månader intensivt användande.

Nu de senaste veckorna så har jag fått en möjlighet att testa en helt ny doppsko som ännu inte kommit ut på marknaden. Denna skiljer sig väldigt mycket från min nuvarande då den är gjord i materialet korund. Korund, som är en mineral med aluminiumoxid, skall hålla betydligt längre än den doppsko som jag vanligtvis använder, och därmed skall vara mer ekonomisk. Det jag märker direkt är att den är betydligt tyngre än den vanliga. Väl på käppen och med mina svepande rörelser så märker jag att vikten belastar mina underarmar på ett ovant sätt, och om det är en träningssak eller ett långsiktigt problem kan jag inte än utröna på de veckor jag använt den. Hårdheten ger också en annan upplevelse. På en slät fin yta så är den väldigt bra till uppfatta små detaljer – en riktigt fin känsla, men när den råkar ut för den typ av beläggning som är vanligast i detta land, ruffig asfalt – så är den helt enkelt för hård. Den genererar alldeles för hårda stötar och jag känner hur det kommer i längden bli skadligt för mina händer.  En annan sak som skiljer denna åt är en rund ring av gummi som finns i mitten av doppskon. Vad syftet är riktigt med den kan jag inte riktigt förstå, även om jag märker att den dämpar smällarna när man slår i doppskon mot till exempel kanter, väggar och så vidare.

 

img_4906.jpg
(Syntolkning bild: närbild på doppskon i korund upphållen i luften. Den är röd längst ut, ca hälften av doppskon, sen sitter det en gummiring på mitten och till sista hälften är den silvrig . Sen följer käppens nedre del i silvrig aluminium och med röd markeing på käppen. Bakgrunden är en utemiljö med stenlagd trotsar, samt asfalterad väg.)

 

Om jag skulle sammanfatta med positiva respektive negativa aspekter om varje produkt så skulle det se ut så här:

Ultraflex teknikkäpp:

+ Vikten.
+ Känsligheten.
+ Vikbar/justering.

– Slitaget på snöret som håller ihop käppen.
– Trähandtagets hårdhet.
– Aluminiumets nackdel med skador.

 

Rullande doppsko:

+ Känsligheten.
+ Rullbarheten.
+ Stötdämpande material.

– Kullagrets förmåga att kärva när det kommer in sand/smuts.
– Nedslitningen.

 

Doppsko i korund:

+ Håller länge.
+ Hög känslighet mot slät och jämn yta.

– För hård mot ojämn yta.
– Tung.

 

Hoppas ni som läser får nytta av mina reflektioner, och håll utkik efter fler hjälpmedelsrecensioner här på bloggen.

PST!

Ni har väl inte missat att den röda tejpen som jag sätter på mina vita käppar innebär att man som användare har en kombination av syn- och hörselnedsättning? Mer om det kan du läsa här (klickbar text).

Annons

Svar

  1. Hej!
    Jag brukar läsa din blogg, tycker det är intressant att följa din vardag och se det ur ditt perspektiv. Som jag har sagt tidigare du är en kämpe Torbjörn.

    Skönt att det förbättras med hjälpmedel så du inte behöver begränsas lika mycket.

    Ha en bra kväll!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: