Skrivet av: Torbjörn Svensson | 15 augusti, 2015

Dofter

Jag känner av mycket dofter när man är ute och rör mig. Givetvis känner man även av dofter när man är inomhus, men på något vis så känns dofterna utifrån så mycket mer häftiga. Dels har de oftast förflyttat sig en längre sträcka men den största delen som talar för de yttre dofterna är variationen. Man kan omöjligt känna kombinationen av tång, gräs, avgaser och parfym i samma andetag när man är inomhus. Gör man det så har man alla fönster öppna eller så är det dags att börja täta huset inför vintern…

Bara för skoj skull så memorerade jag alla dofter jag upptäckte under en promenad från den lilla livsmedelsbutiken, och skrev ner dem när jag hade stigit innanför ytterdörren. Det var en sen eftermiddag, en fredag, varmt och solen sken. Sträckan jag gick var cirka 700 meter utomhus, genom ett villaområde. Här följer listan på dofter jag upptäckte (ej i turordning):

Målarfärg. 

Nyponblom. 

Gräs. 

Tång.

Grillkol (tändvätska).

Syrén. 

Parfym (kvinnlig, fruktig).

Något ruttet, som något dött (förmodligen fågel eller något smådjur).

Asfalt.

Avgaser (bensin).

Blomdoft (vet ej vad).

Tänk bara så mycket information jag fick via luktsinnet. Av det som jag skrev upp så kan man utläsa att jag passerat en väg, där förmodligen det har lagts ny asfalt. En bil har passerat rätt nyligen när jag gick där. Dofterna från syrenen, nyponbuskarna och de övriga blommorna talar om dess existens. Jag skall ha passerat något djur som har avlidit. Längs med vägen så mötte jag (förmodligen) en kvinna. I något hus så hade man grillkväll och i något annat hus så firade man fredagen med att måla. Tångdoften visade, förutom det uppenbara med havets närhet, att det förmodligen var västlig vind denna dag. Gräsdoften brukar vara mer distinkt när man klippt den, vilket jag förmodar att någon eller några gjort denna eftermiddag.

All denna information bara genom att andas, det är häftigt. Tänkte det var kul att dela med mig en av många gånger som dofterna analyserades och jag vill avsluta med att uppmana er att vid nästa promenad, hur obetydlig den än är, ta ett djupt andetag och lukta. Kanske finner du något som gör promenaden mer intressant än vad du hade tänkt dig när du startade dina steg.

//T

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: