Skrivet av: Torbjörn Svensson | 28 april, 2015

Vi känns 

Det där med att ändra och anpassa ord till nya situationer och händelser i livet tycker jag är fascinerande. Ett bra exempel är internet/sociala mediers intåg i det svenska språket med massa roliga utryck och stavelser som verkligen förändrat språkbruket. För att inte tala om alla dessa roliga förkortningar med engelska låneord som kom till med sms:ens intåg i våra liv. Väldigt uppskattat!

Att ha dövblindhet är inget undantag när det kommer till att försöka hitta nya vägar i språket som passar situationen.

Min gode vän Tina, som driver bloggen Dövblind och Glad, skrev en gång Ushers syndrom med ett c. Då blev det Uschers, som jag snappade upp och använder ibland  för att skämtsamt beskriva hur det är att leva med syndromet. Givetvis betalar jag dyra royalties till Tina för varje tillfälle jag använder ordet och vi kan lätt glömma idén med att göra en jullåt på temat. ”Uschers, uschers, uschers all the waaaaay”. Ooups, där rök jag på 3500kr utan att tänka mig för!

Skämt åsido så har jag under en tid funderat på ett sätt att säga ”vi ses igen”, som passar mig  själv lite bättre. I mina tankar på hur vi uttrycker oss så slås jag av att vi använder sinnena som referenser i hur vi skall avsluta ett samtal. Träffar man någon i verkliga livet så brukar det vanligaste vara att man säger ”vi ses” och om konversationen skall ske med hörseln så är kanske den vanligaste frasen ”vi hörs”. Men för mig som inte har speciellt bra fungerande hörsel eller syn så är ju känsel det främsta oförstörda sinnet jag har och i världen jag lever i så utgör den en väldigt stor del av allt jag upplever samt i kommunikationen. Och detta vill jag fokusera lite på!

Tro nu för tusan inte att jag går omkring och blir sur på omgivningen om Ni skulle säga ”vi ses” till mig som synskadad, haha, nej det har verkligen inget med detta att göra. Att säga en sådan sak är inget konstigt alls då det ligger som grund i det svenska språket och dessutom sker per automatik utan att man tänker på det. Jag tycker det bara är roligt när folk blir så oroliga och nervösa över att de uttryckt sig så till mig, men lugn folks, det är absolut inget jag bryr mig om. Utan detta handlar om att jag vill testa att använda ett begrepp som passar mig, mest som en kul grej!

”Vi ses, hörs och känns” började jag använda för ett tag sen i vissa mail och meddelanden som jag skickade, och det togs emot bra av mottagarna. Nu tänkte jag gå ett steg längre och säga endast ”vi känns” så får vi se om det är ett uttryck som jag kommer behålla. Tina, bara så du vet så blir det royalties till mig om du använder ”vi känns” – riktigt dyrt blir det! Betalar du inte så KÄNNS vi i tingsrätten! 😉

Vi känns!

//T


Responses

  1. 😀 😀 😀

    För att inte tala om hur mycket jag måste betala din fru i hyra om jag dessutom börjar känna för mycket på dig…! 😉

    Annars tänker jag lite i termerna ”öga för öga, tand för tand”. För varje gång du använt ”uscher” får jag säga ”vi känns” och sedan stämmer vi av kvartalsvis. Det betyder att vi måste träffas regelbundet och känna på varandra. 😀

    Vi känns, Tobbe!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: