Skrivet av: Torbjörn Svensson | 26 april, 2015

Intervju om röd tejp på vit käpp, Skånes Taltidning.

Precis som titeln avslöjar så är detta en intervju som gjordes för Skånes Taltidning med anledning av mitt uppmärksammade Facebook-inlägg ”Röd tejp på vit käpp”. Reporter är Dodo Parikas, en reporter som trevligt nog har tidigare intervjuat mig för samma taltidning, då för avsnittet Månadens Ansikte, juli 2014.

 

Här är länken till intervjun i Skånes Taltidning.

 

Här nedan följer en nedskriven version av intervjun, som min fru Jenny har gjort:

 

(Studioreporter): När den dövblinde Torbjörn Svensson tröttnade på att folk inte förstår varför det är svårare för honom att orientera sig än för hörande synskadade, så fick hans initiativ för röda markeringar på dövblindas vita käppar 35 000 delningar på Facebook. Och Förbundet Sveriges Dövblinda håller med Torbjörn och andra som agerar för att rödrandiga käppar ska vara modellen för dövblinda, precis som det redan är i andra länder.
Vi träffade Torbjörn Svensson (TS) hemma hos honom i Viken.

(Reporter): Det ligger någonting på bordet bredvid dig här, och det är en vit käpp och den ser inte riktigt ut som de brukar.
(TS): Nej, det här är min käpp Kitt som jag har döpt den till. Och det är som en vanlig traditionell teknikkäpp eller vit käpp som det brukar heta. Och på den här käppen har jag satt på lite röda tejpremsor för att signalera att jag har en hörselnedsättning utöver min synskada.
(Reporter): Och hur vet den som ser din käpp att det är det du signalerar?
(TS): Det är ju så att i Sverige har vi inte någon allmän information om just detta och det här är någonting som flera andra länder har, och som inte Sverige har. Och det är därför som jag har dragit igång detta med… för att försöka få det till att bli likadant i Sverige.
(Reporter): Och du säger ”det är därför du har dragit igång”. Vad är det du har dragit igång?
(TS): Efter att ha pratat med några andra med funktionshindret dövblindhet så satte jag mig ner och tänkte ”varför vi inte har detta i Sverige, och hur kan jag lättast göra för att försöka fåt ut denna information?” Så jag tänkte: Facebook brukar vara en fantastiskt bra kanal för att sprida saker och ting. Och så tänkte jag att jag skriver ett hyfsat långt inlägg och ber så många som möjligt dela den här informationen. Dels för att sprida informationen om den röda tejpen på käppen men även lite information om allmän dövblindhet helt enkelt. För det är ju så att människor har ju rätt så svårt att tro att man har ett dubbelhandikapp. Det brukar vara så chockerande när de ser en vit käpp att de faktiskt glömmer bort att man kan ha ytterligare handikapp, och i detta fallet en hörselskada. Så jag satte mig ner, skrev det här inlägget och tänkte att max kanske hundra delar det här. Men då tänkte jag att det i alla fall är hundra stycken som har information om det. Men just nu när vi sitter här och pratar så har det gått över 34 000 delningar. Så det har ju varit lyckat.
(Reporter): Och antalet delningar på sociala medier har ökat sedan vi träffade Torbjörn Svensson och är på Facebook nu redan uppe i över 35 000, vilket betyder att Torbjörns uppmaning om att sprida information om att röda ränder på den vita käppen innebär både syn- och hörselnedsättning hos användaren, hörsammats av mer än 35 000 Facebookanvändare. Och sen hängde bland annat Kvällsposten också på med en stor artikel, och intervju med Torbjörn.
Förbundet Sveriges dövblinda, FSDB, har uppmärksammat Torbjörns aktion och uttalat att: ”Det är positivt att den här utsatta situationen för personer med dövblindhet uppmärksammas.”
FSDB:s arbetsutskott menar också att det är upp till var och en själv att avgöra om man vill använda röd tejp på käppen för att visa att man har dövblindhet. FSDB lovade också att undersöka hur organisationen eventuellt kan gå vidare med frågan.
(TS): Förbundet FSDB har alltså olika regionala föreningar och mig veterligen har den regionala föreningen i Skåne skickat in en motion som då jag och en annan dövblind har skrivit. Som då ska komma upp till kongressen i FDSB och beslutas om då att få riktlinjer när det gäller röd tejp på käpp. Så att det finns en organisation som står bakom detta, så det inte bara är några privatpersoners initiativ det här.

Klas Nelfelt (KN), ledamot i FDSB:s styrelse, säger:
(KN): Vi ser positivt på det. Vi tycker det är väldigt bra sätt att visa på att det är ytterligare information [som] visar på  att man har ytterligare funktionsnedsättning, det vill säga hörsel. Vi får ju backa tillbaka lite, för det har ju diskuterats förut, för länge sen. Och då – vi pratar om 90-talet – så fanns inte den viljan hos flertalet på den tiden. Men vi har ju nya medlemmar, de har en annan syn och idag så har ju arbetsgruppen som är en del av FSDB:s förbundsstyrelse diskuterat detta [och] tycker att detta är väldigt bra. Och vi kommer att jobba med detta. Det har inte startat hur vi ska jobba, men vi har bestämt att vi ska jobba för detta.
(Reporter): Det finns två motioner till FSDB:s kongress i Sundsvall den sista maj om den rödvita käppen. En från Torbjörn Svensson och Christina Lindblad i Skåne, och en från Christer Nilsson, FSDB Öst. Och förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller att man ska föra vidare initiativet för röda markeringar på den vita käppen som symbol för dövblindhet och att det införs en standard för detta i Sverige. Till exempel två röda ränder som I Storbritannien.
Och Klas Nelfelt, han betonar också behovet av information i frågan till allmänheten.
(KN): Den största utmaningen är ju inte att man ska sätta en röd markering utan att förmå folk att förstå vad det betyder.”
(Reporter): Och hur ska man i så fall göra för det? Ska ni starta en kampanj eller..?
(KN): Ja… det är ju.. det vi har diskuterat hur vi ska göra. Att göra en kampanj är ju också ett sätt. Alltså vi ska diskutera vad som är det bästa sättet att informera. Det är ju lite tvådelat. Den ena delen är syncentraler […] och föreningar. Där ser vi att det är väldigt lätt att nå ut. Och hur allmänheten ska förstå detta, det måste vi ha någon kampanj för och försöka hitta hitta pengar för att göra någon form av informationsmaterial ,eller nå ut. Ett bra exempel, som Torbjörn Svensson gjorde [var att] han fick uppmärksamhet via nyheter, media. Och den är det nog den viktigaste biten. ”

(Reporter): Vad tror då Torbjörn Svensson själv om förutsättningarna för att upplysa allmänheten om en rödvit käpp som markering för att brukaren är dövblind? Det finns ju de som inte ens vet vad den vita käppen står för?
(TS): Precis, och jag… min övertygelse ligger i att man måste börja på skolnivå helt enkelt, som med all annan information. Börjar man föreläsa eller informera i skolan, att det kommer in som en vanlig undervisningsdel tillsammans med många andra sortersfunktionsnedsättningar, så tror jag det skulle göra susen.
(Studioreporter): …avslutade Torbjörn Svensson, dövblind Vikenbo. Och vi ska tillägga att de båda motionerna kom in en aning för sent så det är upp till kongressdeltagarna att avgöra om de ska tas upp. Reporter var Dodo Parikas.

(Utskriften publicerad med tillåtelse från Skånes Taltidning).

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: