Skrivet av: Torbjörn Svensson | 22 april, 2015

Gästbloggare Nr 10: Anne-Maj Magnström – Hållplatsen.

GetAttachment.aspx9
Det är roligt att få skriva blogginlägg hos Tobbe. Ett varmt tack till Tobbe! Jag vill bara säga, att jag är glad att ha lärt känna honom, när han fick diagnosen Ushers Syndrom. Jag är mycket imponerad av hur han hanterat sin livsresa. Det värmer i hjärtat att han fått hjälp och kommit vidare i livet.

Det har inte varit lätt att bestämma om vad jag skulle skriva om. Tills jag häromdagen hade lektion med mina tolkelever, då nämnde jag om hans ”det längsta blogginlägget” så bestämde jag mig till slut. Det är en mycket beskrivande blogginlägg om när han använde dövblindtolken första gången. Det var som att få vara med honom denna helg för någon år sedan.

Nu en kort presentation av mig. Jag heter Anne-Maj Magnström och kommer från Pajala i Norrbotten. Jag växte upp utan språk, eftersom dövheten upptäcktes världigt sent. 4,5 år gammal var jag när jag fick ett språk, teckenspråket. Så minnen från barndomen är tyvärr inte rikt. Jag tror att det har med att kommunikationen inte fungerade från spädbarnsåldern. Tack vare mina egenskaper som envishet och nyfikenhet har jag klarat mig genom livet. Inom kort ska jag lägga in min gamla uppsats om min språkliga resa, på min blogg.

Jag använder teckenspråk, mest taktilt och även visuellt. Språket som förenar mig med omvärlden och mig själv. Jag har alltid varit intresserad av kommunikation och information. Jag läser mycket böcker och ibland kan språket vara lite svårt. Men oftast blir jag lycklig att kunna formulera mig och bli förstådd. Jag tycker om att träffa människor och då är dövblindtolken det värdefullaste samhället kan erbjuda mig. Dövblindtolken gör att jag kan träffa andra människor, uppleva saker, göra saker, förkovra mig, träna, roa mig som andra människor gör.

Jag har rättigheter och skyldigheter som alla medborgare. Jag gör det gärna, om jag får dövblindtolk när jag behöver eller måste ha. Varje gång jag använder dövblindtolk är jag tacksam och lycklig. Ibland är jag full av beundran för dom som tolkar mig.

Dom står vid min sida och tolkar. Följer när jag knallar runt i klassrummet. När jag vill göra lite vågade saker, som vandra i Grövelsjön. Vilken tolk hade jag med mig! Att ta emot min svett när jag sitter och cyklar för livet på spinningen. Suttit vid min sida när jag tagit emot cytostatika. Råkat komma med på röntgenplåt. Syntolkat fel person som fick kram av mig. Jag har många minnen av när jag jobbat med många dövblindtolkar. En gång tog min tolk fel jacka, av min chef som letade länge efter sin jacka efter konferensen för att sen upptäcka den på min tolk! Listan kan göra lång.

Mycket handlar om att se och höra. Vi som hör och ser dåligt, har svårigheter att kompensera synen med hörseln eller tvärtom behöver byta eller komplettera med kommunikationsmetod. Använda hjälpmedel och samhällets stöd, som dövblindtolkning.

Dövblindtolkning gör möjligt för mig och mina vänner att delta i livet som alla andra på samma villkor. Vi och de som vet det, tycker är självklart. Men inte alltid, som omgivningen har förstått. Förbundet Sveriges Dövblinda beslutade en definition av dövblindtolkning 2 april 2008, efter sett hur mycket olik syn på vad en dövblindtolk ska göra. Här ett kort citat av definitionen:

Dövblindtolkning är en förutsättning för att personer med dövblindhet ska kunna uppnå full delaktighet, jämlikhet, självständighet och självbestämmande på alla områden i samhället.

Dövblindtolkning är förmedling av både syn- och hörselintryck till personer med dövblindhet. Detta sker genom tre helt integrerade delmoment. Dessa delmoment är:
• tolkning av vad som sägs
• syntolkning och
• ledsagning.

Dövblindtolkning ges med de tolkmetoder, när och i den omfattning, som personer med dövblindhet önskar…..//”

Tänk om alla landstingen följde denna definition, skulle våra liv vara mer lättare. Men det är inte så idag, hur mycket är vi värda? Ibland funderar jag på varför vi är inte lika värda som alla andra?

Om ni läser Tobbes ”det längsta blogginlägget” så säger det mycket om vad en dövblindtolk gör som, tolkar det som sägs, syntolkar och ledsagar.

Vi är olika, några vill bara ha dövblindtolk. Andra inte, kanske en personlig assistent eller ledsagare. Ibland blir jag så arg när någon inte får dövblindtolk på FSDB:s sammankomst för att tolkcentralen tycker att personen i fråga ”ser och hör för bra” för att vara dövblind. Eller någon kommer med ledsagare och inte får lika mycket som vi med våra dövblindtolkar. Kommuner och landstingen vet för lite och tar fel beslut. Ibland som vårdpersonalen, som vägrar beställa dövblindtolk till oss vid akuta situationer eller landstingen inte har full beredskap för dövblindtolkning vid akuta situationer. Socialstyrelsen ser allvarligt på detta, patientsäkerheten måste sättas i första rummet

Jag undervisar på teckenspråks- och dövblindtolkningen vid Västanviks Folkhögskola. Det är roligt att få arbeta med studenter som utbildar sig till teckenspråks- och dövblindtolk. Det förutsätter engagemang och kunskap. Det behövs flera bra dövblindtolkar om vi ska få bra tolkning, syntolkning och ledsagning.

Vet du någon som är mycket språkintresserad, tycker om att arbeta med människor i vardagen. Tipsa gärna yrket dövblindtolk, det finns utbildning som är 4 årig, förlagd till folkhögskolor runt om i Sverige. Nu pågår rekrytering till höstens utbildningar, så tipsa gärna om hemsidan http://www.blitolk.nu!

Anne-Maj Magnström
Lärare i dövblindkunskap och dövblindtolkning
Västanviks Folkhögskola, Leksand
Läs gärna två blogginlägg om dövblindtolken:

Torbjörn – Det längsta blogginlägget
Han skriver om första gången han använde dövblindtolkning.

Frida – I ❤ dövblindtolkning
Frida berättar om den där upplevelsen av att man kan ta del av en ceremoni, barnvälsignelsen.

Om du vill veta mer om dövblindtolkning, kan du hämta ”En GRÖN bok om dövblindtolkning” i word.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: