Skrivet av: Torbjörn Svensson | 28 mars, 2015

Plötsligt händer det.

Jag har under en längre tid förvånats över att vi i Sverige inte har någon visuell markering för dövblindhet. När jag fick min diagnos så sökte jag väldigt mycket på internet om svar på mina frågor om just denna diagnos jag fick och om andra i samma situation som mig. Under dessa sökningar och i samband med när jag fick min första vita käpp så insåg jag att i många länder så användes röda markeringar på käppen för att visa att bäraren av den vita käppen inte bara hade en synskada utan även en hörselnedsättning. Men inte i Sverige.

Runt denna tid så fick jag kontakt med den första person med dövblindhet som jag träffat, Christina Lindblad med bloggen Dövblind och Glad – numera en mycket god vän, och av henne fick jag reda på att hon föreslagit detta med röd tejp på vit käpp innan men stött på motstånd av vår egna grupp av individer med dövblindhet. Vad märkligt, tyckte jag, och förstod inte riktigt varför en sådan sak som skulle underlätta för oss med denna väldigt okända och anonyma funktionsnedsättning skulle mottas negativt.

Tiden gick och ju mer jag använde käppen och var ute i samhället desto mer frustrerad blev jag över okunskapen och bristen på ett bra sätt att få förståelse över min dövblindhet. Så en dag satte jag mig ner och började skriva ett inlägg som jag ville få mina närmsta att dela på Facebook för att så öka kunskapen lite. 26 dagar senare i skrivande stund så har mitt inlägg delats över 34000 gånger. Jag är så otroligt glad för detta för det är så värdefullt att få ut information om både den vita käppen och om dövblindhet, men samtidigt är jag så häpen över att det spred sig så mycket. Tänk vad ett inlägg vid rätt tidpunkt tillsammans med engagerade människor kan göra, och ja det känns verkligen lite som i Triss-reklamen, ”Plötsligt händer det”. Här nedan följer inlägget jag skrev på Facebook och efter själva inlägget så följer länkar till två artiklar som skrivits i samband med att jag fick så många delningar, ett från Dövas tidning och ett från Kvällsposten. Vill uppmana er som läser detta – har ni inte delat så gör gärna det, för vinsten av denna kunskap är så viktig.

Foto 2015-03-02 11 32 12

”Vit käpp med röd tejp betyder dövblindhet!”

Hej!

Jag undrar om Ni alla som läser detta skulle kunna göra mig en stor tjänst? Jo det är så att jag har ett bekymmer med min funktionsnedsättning DövBlindhet, det vill säga en kombination av grav hörsel- och synnedsättning, och det är att så fort jag är ute och rör mig så blir det väldigt tydligt att jag har en synskada med min vita käpp men inte att jag även hör dåligt. Förvisso har jag en liten pin på mina jackor om att jag hör dåligt, men oftast så blir folk så fokuserade på min vita käpp att den informationen om min hörselnedsättning går förlorad. Detta kan vara ett rätt så stort bekymmer för mig, och många andra i min situation (vi är ca 2000 personer med DövBlindhet i Sverige) ute bland folk då synskadan lätt hamnar i fokus. Ett vanligt exempel är att man förväntar sig att en person med vit käpp hör ett plingandet från en cykel som vill passera, men den dövblinde missar detta och olyckan är ett faktum. Detta tillsammans med många andra incidenter gör att jag och några andra dövblinda försöker finna ett sätt att informera om funktionsnedsättningen för att så minska ner på missförstånden, fördomarna och okunskapen. Då har vi blickat utomlands och funnit att ett vanligt sätt utomlands är att man klär den vita käppen med röd tejp för att så signalera att personen med synskada även har en hörselnedsättning, det vill säga DövBlindhet. Detta vill jag och en antal andra införa i Sverige, men då krävs det att informationen om DövBlindhet och även den röda tejpen sprids och blir allmän kunskap.

Då kommer vi till hjälpen som jag behöver. Sociala medier är ett fantastiskt bra som verktyg att sprida sådan här information och jag skulle verkligen vilja att Ni som läser detta gillar och delar denna status. Skriv gärna en kommentar också. Gör detta, inte bara för min skull utan för alla de andra som har denna funktionsnedsättning som väldigt få har någon kunskap om. Så kom ihåg röd tejp på vit käpp = synskada + hörselnedsättning! Tacksam för all hjälp.

Mvh
Torbjörn Svensson
Att Leva Med RP.

Länk till artikel i Kvällsposten.

Länk till artikel i Dövas tidning.

d

Annons

Svar

  1. You rock, Tobbe! =D

  2. […] som titeln avslöjar så är detta en intervju som gjordes för Skånes Taltidning med anledning av mitt uppmärksammade Facebook-inlägg ”Röd tejp på vit käpp”. Reporter är Dodo Parikas, en reporter som trevligt nog har tidigare intervjuat mig för samma […]

  3. […] Ni har väl inte missat att den röda tejpen som jag sätter på mina vita käppar innebär att man som användare har en kombination av syn- och hörselnedsättning? Mer om det kan du läsa här (klickbar text). […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: