Skrivet av: Torbjörn Svensson | 13 februari, 2015

Efterord till gästbloggarnas omgång 1.

När jag publicerade gästbloggarnas inlägg så hade jag ingen aning om att det skulle visa sig bli så populärt som det blev. Otroligt roligt och det gör mig bara mer taggad inför nästa omgång. När jag skrev lite om detta ämne i min Facebook-grupp så fick jag förslaget om att skriva lite reflektioner om de olika inläggen. Vilken bra idé tyckte jag, så här kommer lite tankar om de olika inläggen.

 
Gästbloggare Nr 1: Emma Pritchard – Hörselresan.

Emma skriver väldigt personligt och bra om livet som förälder till ett barn med hörselnedsättning. Det som gav mig tanken om att bjuda in henne till bloggen är just det att alla som har en funktionsnedsättning har också föräldrar och dessa föräldrar får oftast gå igenom saker som man kanske inte själv reflekterar över som ung. I detta fall så är det olika strider med olika instanser för att Henry skall få bra förutsättningar och rättigheter som alla andra barn, och detta är ett slitigt arbete som man lätt kan glömma bort att det är något nödvändigt i dagens samhälle, samtidigt som man skall vara mamma. Emma beskriver det väldigt bra och man får en god insikt i det absolut svåraste man råkar ut för som förälder – att försöka välja det bästa åt sina barn utan att veta hur framtiden ser ut. En eloge till Emma som i inlägget beskriver på ett bra sätt en väldigt lång resa som vi alla andra aldrig tänker på, men kanske under andra former kanske råkar ut för.

 

Gästbloggare Nr 2: Jackie Hansen – Usher So What.

Så glad jag blev när Jackie tackade ja till att skriva i min blogg! Dövblindvärlden är rätt liten på grund av att det är en funktionsnedsättning som inte speciellt många har och därför tycker jag det är viktigt att titta utanför vårt lands gränser och hitta andra i samma situation. Fast då med helt andra bakgrunder för att så hitta nya idéer och tankar som inte man hade kunnat hitta här hemma. Jackie är, mig veterligen, den enda som bloggaren med Ushers Syndrom i sitt hemland och då tycker jag det är starkt att skriva om något som det inte finns så mycket information om. I inlägget beskriver Jackie sin vardag och sitt liv i korta drag men jag kan rekommendera att man läser på hans blogg för att få reda på hur livet som dövblind är i Danmark, ett grannland med både likheter och olikheter i ämnet. Jag valde för övrigt att inte översätta inlägget eftersom jag tyckte det skulle förstöra ursprungskänslan i texten.

 
Gästbloggare Nr 3: Kristina Bergqvist – My Life Abroad.

När Tina valde att flytta utomlands så hade jag en kluven känsla som jag över detta faktum. Jag var otroligt glad över att hon hade fått möjligheten att uppleva detta äventyr och att hon skulle få göra något som verkligen ville, men samtidigt så upplevde jag ett sting av sorgsenhet att gångerna vi kunde träffas skulle nu bli så väldigt få. Men det roliga är att tack vare flytten så började vi höra av oss mer till varandra och värdesätta kontakten ännu mer trots att vi nu har två världsdelar emellan oss. När Tina skrev sitt inlägg och jag fick möjlighet att läsa det så fann jag i texten en ny synvinkel att uppleva. Att se saker från ett annat håll, speciellt när det gäller sitt eget liv, är alltid otroligt nyttigt och ännu roligare när man får följa det i en berättande text som denna.

 
Gästbloggare Nr 4: Sarah Remgren – Punkter I Livet.

Sarah gör ett enormt jobb för dövblindvärlden med att vara en väldigt kreativ och engagerad individ tillsammans med sina projekt och därför blev jag hedrad när hon ville skriva några rader. Jag kan varmt rekommendera länkarna i blogginlägget för där finns mycket att hämta om man har ett intresse i den världen som jag och andra lever i. Det jag tänker på när jag läser texten är hur viktigt det är att det finns eldsjälar som gör det där jobbet som vi alla kommer ha nytta av sen. Tack Sarah!

 

Gästbloggare Nr 5: Emma Fjällborg Ohlsson.

Hur är det att stå vid sidan av, och att se den förändring och resa som ens vän genomlider? Det var precis den tanke jag tänkte när jag fråga min vän Emma om hon ville skriva några rader för mig. Glädjande nog så tackade hon ja och någon vecka senare så fick jag läsa detta. Det är en väldigt bra beskrivning och jag får återigen en inblick i hur det ser ut ifrån en annan synvinkel. Det också väldigt underhållande att få följa med på en resa bland minnen och reflektera över de val man gjort i livet och funderingar på hur den icke diagnosticerade Ushers Syndrom påverkade dessa val.

 

Gästbloggare Nr 6: Åsa Ulemark – Att Leva Med Hörselnedsättning Idag.

Åsa har gjort sin resa i sitt liv med sin egen hörsel, med sin omgivning, familj och jag kände hon var ett utmärkt val att fråga om hon ville skriva några rader för mig. När hon sen dessutom umgås med dövblinda så tyckte jag att det var optimalt för bloggen. När jag sitter och skriver detta så inser jag att det finns en röd tråd med alla dessa gästbloggare: ”En annan synvinkel.” I Åsas inlägg så ser jag att en osäkerhet inför vad en synskada och dövblindhet är ofta bottnas i en brist på kunskap. Det är därför jag tycker det är viktigt att kunskap sprids, både genom bloggar, texter, föreläsningar och via mun till mun (hand till hand). Jag tackar Åsa för denna insikt och ger henne den roliga faktan att hon hade flest besökare under veckan!

 
Gästbloggare Nr 7: Jenny Svensson – Familjen RP.

Ja vad tänkte jag när jag frågade mig fru om hon ville skriva i bloggen? Jo, helt enkelt att här lever någon med undertecknad och det om något borde ju vara intressant se vad hon tänkte när allt detta med Ushers Syndrom satte igång. Men döm min förvåning när Jenny valde att skriva något helt annat – om hemlöshet. Eftersom jag känner för detta ämne så blev jag inte besviken, utan tvärtom glad för denna nyans. Det är en gåva som Jenny besitter att trots hennes egen kamp att komma på rätsida med livet med den nya person lever ihop med och med dövblindhetens inskränkningar, så har hon empatin att tänka och bry sig om de som har det ännu värre. Jag är dessutom tacksam över att få denna insikt att trots min egen belägenhet så finns det dem som har det värre i livet. Det ger en perspektiv över sin egen tillvaro.

 

 
//T


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: