Skrivet av: Torbjörn Svensson | 27 oktober, 2014

Try It!

Jag kan prata hur mycket som helst om hur det är att leva med denna funktionsnedsättning som det innebär med att ha kombinerad syn- och hörselnedsättning, men i slutändan är det alltid bäst att prova på.
”Prova på?” undrar du kanske. Ja, det går faktiskt att ”prova på” hur det är att leva med dövblindhet och denna gång skall jag ge dig tips på hur du kan gå tillväga för att testa min version av dövblindhet, med de begränsningar jag har. Givetvis är det svårt att efterlikna mitt handikapps fullständiga omfattning men det kan ändå ge en liten fingervisning om hur det är.
Det kräver att du införskaffar några saker och är lite händig, men det är helt klart genomförbart. Så här går du till väga:

th

Börja med att införskaffa ett par heltäckande skyddsglasögon, se bild ovan. Dessa går att köpa för några tior på till exempel Biltema.

sfg

Måla skyddsglasögonen med svart färg, så att de täcks helt utan ljusinsläpp, förutom ett par hål i mitten av glasen. Du kan med fördel täcka skyddsglasen med svart eltejp istället om du inte tycker det är så smidigt att måla, men det viktiga är att de skall vara helt täckta förutom de två hål du skall titta igenom. Hålen skall vara ca 8mm stora. Sätt gärna över en bit transparent tejp över titthålen för att illustera min grå starr. Så där nu har du fått min syn!

dfgrt

Nästa steg är att du införskaffar ett par öronproppar, eller ett par hörselkåpor, se bild ovan. De motsvarar inte riktigt hur jag hör men illustrerar bra en måttlig hörselskada på runt 35db.

Så på med hörselskydden och glasögonen så är du redo att möta världen á la Torbjörn Svensson. Lycka till och kommentera gärna!

//T

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: