Skrivet av: Torbjörn Svensson | 12 augusti, 2014

Köpet.

”Välkommen till Shopping For Life, vad kan jag göra för dig?”

Han står där bakom disken vid kassaapparaten. Lång, smal och med en svart åtsittande kostym med vita kritstreck som löpte över hela hans längd. Det långa intrycket av hans kropp förstärktes av benigheten i mannens ansikte. Smal, lång näsa, skarpa kindben och en tunn panna som slutade i ett bakåtkammat mörkt hår. De ljusblå ögonen är som hård blå is och tillsammans med det bländvita leendet av perfekta tänder så vet jag inte riktigt om leendet är inbjudande eller beräknande. Men han passar väldigt bra in i denna butik som anammar ett spartansk tema utan några utstickande detaljer. Den lilla butiksytan fylls av några rader med hyllor där de olika varorna ligger prydligt placerade. Inga skrikiga realappar, inga färgglada etiketter och inga affischer på väggarna gör att allting känns väldigt enkelt och stilrent. Den vita färgen som går från golv till tak bryts endast av hyllornas stålgrå ramar och produkternas utformning. Det är bara han som bryter av.

”Oj, hej. Eh…jag vet inte riktigt, jag gick förbi och steg nog in hit för att mest kolla vad ni säljer för något.”

Expediten rundar sin disk och kommer fram till mig, med sitt bländande leende som skulle kunna sälja en hiskelig bränsleslukande stadsjeep till den mest inbitne miljöpartisten. Väl framme hos mig så har de ljusblå ögonen redan avläst mig för att göra en bedömning om hur mycket saker jag skulle kunna prackas på innan jag åter träder ut på gatan efter besöket.

”Men om ni bara är här inne och tittar på vårt fantastiska sortiment så hoppas jag att ändå kan göra skäl för min lön och berätta lite om våra erbjudanden. Det tar inte lång tid och jag kan lova dig att du verkligen har hamnat på rätt ställe idag.”

Expediten stegar bort mot en butikshylla som ligger längst in i affären, ända ner i hörnet och hämtar ett litet glansigt svart paket. På vägen tillbaka tar han och stannar till vid en hylla som står mitt i en gång, lyfter ur två andra ting från två olika hyllplan. Från min plats så ser jag att det ena föremålet är en röd ogenomskinlig flaska med svart text på och det andra är ett avlångt lila paket med silvrigt snöre. Han samlar ihop sakerna smidigt i famnen och beger sig bestämt tillbaka till disken, fortfarande leendes med ögonen fästa på mig. Väl framme placerar han ut de tre tingen i rad och börjar med att lyfta upp den röda flaskan och hålla fram den mot mig. I stora vita bokstäver står det Imortalium tvärs över flaskan.

”Det här är något av våra storsäljare, något som du säkerligen har hört talas om bland dina vänner. Flaskans innehåll garanterar dig minst 50 extra år i livet utöver de som du skulle ha levt. Och du min bäste herre ser ut att vara i väldigt fin form, så jag skulle våga påstå att du kommer med denna fantastiska produkt kunna passera 150års strecket! Livselixir när den är som bäst vilket mängder av andra kunder kan intyga, samt även vår Majestät Konungen som varje morgon tar en klunk för att kunna uppleva sina barnbarnsbarnsbarn!”

Jag vänder på flaskan, låter innehållet skvalpa ner mot korken och vänder den tillbaka igen innan jag placerar den på disken.

”Jag vet inte riktigt. Jag gick egentligen bara in här för att titta lite och…” Expediten avbryter mig genom att flytta undan flaskan och plocka fram det avlånga lila paketet. Det silvriga snöret hänger ned från paketets sidor och guppar i rörelsen när expediten placerar föremålet i mina händer samtidigt som han skrattar till lite kort.

”Jag förstår din tvekan, vem vill leva femtio år extra när man knappt klarar sig på de man redan har?” De rovgiriga ögonen följer min egen blick när jag läser IXo längst uppe i ena kanten, med en text av inpräntat guld. Jag vänder och vrider på det lite småtunga paketet och låter de silvriga snörena dansa med av mitt utforskande när expediten börjar berätta om detta nya tings fördelar.

”Har du någonsin känt att pengarna inte räcker till? Tycker du att lönen försvinner för fort så att du får äta nudlar resten av tiden fram till nästa löning istället för den där Filé Mignon som du egentligen ville ha? Det du nu håller i din hand är svaret på alla dessa problem. Tech Lab Industries har i samarbete med oss producerat en apparat som kan ge dig obegränsat med pengar. Du behöver aldrig igen oroa dig för att leva över dina tillgångar. Behöver du pengar så startar du bara apparaten och inom fem minuter har du hela köksbordet fullt med tusenlappar! Hade det inte varit skönt att slippa jobba och slita för pengarna och istället uppleva världen och alla dess nöjen under dina dagar? Nu erbjuder vi även uppskov med betalningen tills du har kommit hem och kan starta igång apparaten för att kunna betala denna fantastiska uppfinning!”

Jag skruvar på mig lite och känner mig lite obekväm över att ha fastnat här i denna märkliga butik tillsammans med denna extremt säljinriktade expedit.

”Det låter verkligen helt fantastiskt men jag skulle verkligen behöva gå nu. Jag skall möta upp…”

”Vänta!” Expediten tar ifrån mig paketet och ställer undan det bakom kassan och föser fram det svarta paketet. ”Du måste bara höra vad jag har här, det tar max fem minuter och sen låter jag dig gå vidare, men du får verkligen inte missa detta tillfälle!”

Med en ljudlös suck, tittar jag ner på paketet. Det är helt slätt med sitt glansiga omslag utan vare sig text eller något annat som skulle kunna bryta av det svarta. Jag lägger händerna om det för att lyfta upp och kunna betrakta det lite närmare.

”Försiktigt! Det där paketet är lite ömtåligt men vid rätt behandling så är det väldigt tåligt.” Jag tittar lite förbryllat på expediten men han står där med sitt breda leende och verkar nästan lite lyrisk över sin egen kommentar.

”Det du håller i din hand är det absolut senaste inom kategori Living For Life och heter Us.2. Den aktiva ingrediensen är Usher syndrom vilket är ett helt nytt och revolutionerande ämne som kommer förändra hela vår mänsklighet. Vad är det den gör då, vad är så revolutionerande med detta ämne? Jo, vid användande så kommer ämnets aktiva substans att påverka dig så du får fler och nya vänner. Du kommer få en skarpare känsel och en djupare förståelse för hur saker känns. Livet kommer att förändras på så sätt att du kommer uppskatta de små sakerna väldigt mycket och ta tillvara på nuet, likaså göra mer av den tid du har kvar. Ämnet kommer även att förändra din personlighet och bringa klarhet över väldigt många frågor som du tidigare har haft i ditt liv. Och att inte förglömma så kommer du få hjälp av väldigt många andra i livet, även av totala främlingar som du möter”

Jag tittar häpet på expediten och märker hur nöjd han blir av att äntligen fångat mig i sitt nät av säljande ord. ”Det är ju helt otroligt, kommer den verkligen att göra allt det?”

”Ja, och det bästa är att just nu har vi kampanj på denna produkt innan den blir så populär att tillgången sinar. Endast 199 kronor i månaden, plus administrationsavgift på 19 kronor per månad under resten av ditt liv. Det medföljer även gratis support under de första fem åren som efter det övergår i en liten avgift efter den perioden.”

Jag kände verkligen hur han hade halat in mig i sitt nät men jag drogs med av glädje, ja med eufori. Detta var verkligen mitt livs köp och jag visste om det ända in i benmärgen. När jag mötte expeditens blick och sa att jag accepterade erbjudandet så rusade en våg av elektriska impulser igenom min kropp av glädjefylld spänning.

Expediten tog paketet med sina flinka fingrar och slog in det i vitt omslagspapper innan han placerade innehållet i en blanksvart papperskasse som tydligen tillhörde paketet. Under disken tog han fram ett dokument som han placerade tillsammans med en penna precis framför mig. Jag läste igenom dokumentet om produkten och mitt betalningsansvar för att så se om expeditens ord stämde överrens med papprets innehåll. Längst ner på dokumentet, vid rutan för underskrift, fanns små rader av text som knappt var synliga för ögat. Där fastnade jag för en mening som löd: ´Vid användning av preparatet så kan bieffekter uppkomma i form utav små förluster av syn och hörsel, samt ångest och depression´.

”Jag ser att du har fastnat vid en del av den finstilta varningen. Men jag kan garantera dig att det verkligen inte är någon fara för dig om du använder Us.2. Sådan text är de tvungna att skriva även om bieffekterna inte ens finns, bara för att skydda sig från osannolika stämningar. Det har du mitt ord på som användare.”

”Använder du Us.2?” undrar jag med viss häpenhet.

”Ja, absolut. Jag var en av de första som började använda produkten när den släpptes och jag ångrar inte en sekund. Den uppfyller allt den lovar och mer därtill”. Hans snabba, nästan osynliga blinkning med ögat får mig att släppa garden och återkalla den glädjefyllda spänningen inom mig.

Med mina uppgifter och den avslutande signaturen på pappret byttes dokumentet ut mot den svarta pappkassen, snabbt och smidigt. Jag tar ett stadigt grepp om hantaget och tar med mig påsen från disken mot utgången.

”Tack så mycket och välkommen åter!” Jag slänger en blick bort mot kassan och ser honom bakom disken där han står kvar med ett leende värdigt månadens anställde. Innan jag passerar genom glasdörrarna ut i den friska höstluften, hinner jag tänka att hans leende snart når örsnibbarna. Den småvarma solen skiner på min rygg när jag springer hemåt. Ivrigt passerar jag folkmassor och byggnader och när jag väl sätter mig vid köksbordet i min lilla tvåa längtar fingrarna efter att få öppna paketet som ska innehålla mitt livs absolut bästa köp.

Det skulle visa sig vara mitt livs värsta köp.

Annons

Svar

  1. Du måste skriva en fortsättning, hoppas det blir en bok.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: