Skrivet av: Torbjörn Svensson | 27 november, 2013

Tyst

En tanke väcktes hos mig härom dagen. Jag stod vid ett övergångsställe och väntade på att få grönt att korsa vägen. Rakt framför mig står det en bil också väntar på att få grönt att köra. Först så fäster jag ingen uppmärksamhet på fordonet, utan tittar bara runt lite allmänt. Men så tittar till på bilen igen och inser att den rullar iväg. Helt tyst. ”Va fan”, hann jag tänka innan polletten trillade ner. Elbil. Eller en hybridbil. Fullständigt ljudlöst rullade den iväg. Eller ja, vägljud från däckens rullande mot asfalten fanns det säkert, men det ligger på frekvenser som jag har svårt att höra. Så det var alldeles ljudlöst för mig i alla fall.

Tanken som slog mig direkt efter bilen hade kört iväg, var att hur lätt jag kan missa ett sådant fordon. När jag korsar vägar så förlitar jag mig på att kunna känna eller höra lite av brummandet från en explosionsmotor, om det skulle dyka upp något vägburet fordon. Och när jag är vid vägar där det inte finns så mycket störande ljud och väldigt lite trafik så är jag faktiskt lite modigare i min framfart. Jag korsar gatan rakt över och förlitar mig på att käppen varnar eventuella cyklister och gående om min existens. Men när det kommer ett sådant tyst och för mig helt anonymt fordon som en elbil körandes så är risken stor att jag missar den. Och då får jag hoppas på att föraren är alert och inte sitter och pillar på sin smartphone…

Detta kommer bli ett stort problem för oss med begränsade sinnen om elbilen kommer bli var individs egendom. Missuppfatta mig bara inte nu! För om vi kan hjälpa miljön och ta bort massa skadligt buller så är jag fullt och hållet med på det! Skulle vara toppen!

Önskar bara att detta tas på allvar med faran med tysta fordon för oss DövBlinda, hörselskadade och synskadade. Så det inte hinner ske för många olyckor med dödlig utgång innan man kommer på att fixa ett varningssystem. Vad då för varningssystem kan man undra? Jag vet inte riktigt, men det kan nog teknikerna lista ut tycker jag. För kartongbitar i ekrarna, som man hade som barn, lär det nog inte bli.  

Sen hjälper det inte heller att en motion om att vit käpp skulle innebära stopplikt för fordon blev nedlagd. En sådan enkel sak som skulle kunna hjälpa oss ute i trafiken blev helt enkelt inte aktuell bara för att det ansågs diskriminerade mot den övriga befolkningen. Som om det ansågs vara ett privilegium att för oss synskadade att undvika att bli påkörda bara för att vi inte kan med våra sinnen tolka omvärlden? Som om det skulle vara ett privilegium att vara DövBlind?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: