Skrivet av: Torbjörn Svensson | 2 maj, 2013

Hearing

Fick en försämring med hörseln, liksom bara över en natt. ”Nej!” tänkte jag och kände att detta vill jag bara inte vara med om! Att tappa mer hörsel nu vill jag bara inte…nej.

Så jag hoppades på att det skulle vara tekniska problem med hörapparaterna, att det var något i programvaran som strulade. Så lite oroad så mailade jag min audionom för en tid för koll på hörapparaterna och ett hörseltest.

Väl hos audionomen så började vi direkt med hörseltestet. Jag uppskattar verklig min audionoms effektivitet när jag hade så pressad tid på mig. Alva var inlämnad hos dagmamman i fyra och en halv timme, resan tar ca 3-3,5 timmar tur och retur, plus 1 timme hos audionomen. Tajt och stressat kan man säga…

Hursomhelst så gjordes testet och det visade INGEN förändring – *pust*. Så då var det hörapparaterna vi högg oss in på, uppkopplat in på dator och programmeras om med ökad styrka och litet förändrat register. Och ja, jag upplever en viss förbättring, men inte vad jag önskar helt och hållet. Det jag kan tro att min upplevda försämring beror på är vanan hos hjärnan.

Hjärnan försöker ju hitta genvägar i det mesta man gör, och besparingar är välkomna. Kanske är det så att min hjärna upplever att nu har Tobbe fått bättre ljud in i skallen – då behöver jag inte jobba lika hårt att uppfatta ljud! Förstår du inte vad jag menar så tänk så här:

Hos personer med glasögon är det vanligt förekommande att man får öka styrkan på glasen med tiden, eftersom hjärnan vänjer sig vid att slippa anstränga sig för att se. Ungefär så kan jag tänka mig att öronen-hjärnan också kan jobba. Märkligt det där.

Jag fick höra en intressant historia om just det där med synen. Tydligen var det så inom en speciell gren/grupp hos amerikanska militären så experimenterade dem med vissa soldaters syn. De helt enkelt opererade deras ögon för att soldaterna skulle få extremt bra syn som skulle kunna användas ute på slagfältet. Och det funkade…ett tag. Men efter ett litet tag så återgick synen tillbaka till ”ursprungsseendet” innan operationen! Tydligen så märkte hjärnan av att synen var bättre och då behövde den inte jobba lika hårt. Och synen återgick till ursprungsläge. Intressant det där, märkligt och intressant.

Nu så sitter jag här med de nya inställningarna och försöker anpassa mig och hoppas verkligen med hela mitt hjärta att jag slipper några större bakslag.

 

//T


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: