Skrivet av: Torbjörn Svensson | 27 november, 2012

Hm…..?

Jenny fällde kommentaren: ”folk tycker nog att du fjantar dig omkring med käppen, när det syns att du inte är helt blind”. Gör de det? För jag bryr mig ärligt talat inte om de anser det. För jag måste ju träna och använda den för att hjälpa mig utföra vardagliga ting. Då kan jag för fan inte bry mig om vad andra tycker.

En annan vinkel på käppen är att jag har fått reda på att det är många av dem som drabbas av synnedsättning (jag menar dem som har i behov av käppen så som synskadade och blinda) som inte accepterar käppen till en början. Ett stort motstånd till den, vad jag har förstått, till en början. Som om att man inte kan acceptera att man tillhör ”dem”? Inte vet jag, men jag upplever en tendens bland svenskar att dels inte vilja visa sitt handikapp, dels att motvilligt ta itu med sitt handikapp. Detta skrämmer mig, för är den allmänna attityden att handikappade är mindre värda som människor? Eller vad är det som ligger bakom denna attityd?

Jag själv inser att jag inte kan göra något åt min situation mer än att acceptera, anpassa och göra det bästa. Och det innebär att tacksamt ta emot all hjälp, både teknisk och personlig, och öppet visa mitt handikapp för att så göra livet lite lättare. Jag tänker fan i mig inte bli kvarglömd i något hörn!

 

//T


Responses

  1. Ja jag tillhör dem som har svårt för att ta fram käppen i god tid, dvs innan jag ”absolut måste”, det märkte du nog i lördags… I mitt fall beror det på att jag går runt och funderar över vad andra ska tro, tänka och tycka. Inte för att jag skäms över att vara synskadad, absolut inte, men jag menar tex när jag käppar mig fram till Pressbyrån för att sedan gå in och köpa en tidning. Skitlöjligt att fundera över andras -av mig antagna- tankar, jag vet, men jag jobbar på det! Du har helt rätt inställning, jag lovar ta lärdom av dig! =)

    • Jag tror att de tankarna finns hos många, kanske är det de tankar och sätt som definierar hur vi svenskar är. Svårt att bryta, svårt att förändra, men jag hoppas att vi kanske kan ha mindre tankar om hur andra tycker om oss en dag 🙂 Tack Tina! Kram


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: