Skrivet av: Torbjörn Svensson | 18 november, 2012

Citizen ”Cane”?

 

Här är de, mina vita käppar. Tanken slog mig, skall jag döpa dem? För namn har jag nästan gett alla materiella ting i mitt liv, som den känslomänniska jag är. Är det någon som har en god idé om något namn så SHOOT!

Hur som helst är de två till antalet. En Markeringskäpp (den t.v. den korta av dem) som fyller funktionen att visa min synskada, och delvis hjälpa mig i miljöer (som att känna hinder, trappor osv). Den passar bäst när man är ute med någon annan (ledsagare, familj eller vän) där man har nytta av den andra personens sinnen. Samtidigt visar käppen att jag är synskadad och ger mig lite mer spelrum.  Denna använder jag nog mest när det är miljöer som jag klarar mig bra i, eller med sällskap. Även när jag går med vagnen.

Och till höger står den vita käpp man använder för att ”se” med. Den är längre och justerbar. Har en doppsko (den svarta bollen längst ner) som rullar, vilket gör att jag rullar den från sida till sida istället för att ”slå” i marken istället. Smidigt då man slipper lyfta käppen vid varje rörelse. Och jag valde käppar som man viker ihop, med resår som håller ihop pinndelarna. Mycket bättre än teleskopkäpparna som blir ändå rätt långa när de är ihopdragna (de jag har blir typ 20 cm, hopfällda).

 

Jag har faktiskt tejpat på röd tejp på käpparna. Utomlands så är det en symbol på att man är DövBlind och inte bara Synskadad. Vad jag vet så används inte detta i Sverige, men jag tycker det är en god idé att man börjar göra det. För frågar folk så kan man ju berätta, och då sprids informationen. Fick även tips på att införskaffa en liten diodlampa som jag har på käppen för att det skall bli tydligare i mörkret än reflexerna som redan finns på.

Så nu är det bara att bli vän med käpparna också.

 

//T

Annons

Svar

 1. Röd tejp har jag också på mina(a) av samma skäl som du, vill sprida kännedom om detta även i Sverige. Förstår inte varför vi bara inte bestämmer oss för det allihop? Ok, nu ska jag slå ett slag för detta i några DövBlindgrupper på fäjsbok mm.

  Namn på käpparna? Låter smart, då blir de ju som ”vänner” direkt =) Nu blandar jag ihop ”Lazarus” (ordet lasarett kommer härifrån) och ”den barmhärtige samariten” men varför inte Lazze?

  Den andra kan ju få ett kvinnligt KÄppnamn, KÄrstin kanske? Eller LEna, eftersom hon ju fungerar som LEdsagare…

  Nu du, nu kom jag på ett riktigt bra namn, som jag minsann ska börja kalla min egen käpp: sVÄN! (Uttala som Sven, alltså.)

  Hehe… 😉

  • Bra Tina, Spread The Word!
   Lasse, Sven, Kärstin Lena 🙂 Jag är imponerad av din påhittighet! 🙂 Skall gå o ta ett snack med käpparna och se om det blir någon respons 😉
   Kram!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: